Apropå Migrationsverket

Apropå de senaste avslöjandena på Migrationsverkets personal tycker jag inte det handlar om onda människor utan om idioter.
Det här hör till processen och det är mindre intressant om man firar det med champagne eller annat, och om det avslöjas eller inte. Vi vinner absolut ingenting om vi förklarar dessa enstaka personer som avvikande och onda och tror att allt är bra nu när de har fått sparken. Det finns gott om idioter att ersätta dem med.

För mig är flyktingpolitiken och asylprocessen, hur vi möter “de andra”, framförallt en värdemätare på hur vi själva mår och vart samhället är på väg. Det onda blir mindre jävlig då vi hittar vår egen del och delaktighet i sakernas tillstånd. Barnläkaren Olle Jeppsson skrev en text i samband med utvisningar av sjuka barn som är värd att läsas om då och då.

“Det mest skrämmande med förintelsen och det vi fick veta om dess förövare var inte att detta kunde göras mot oss, utan att VI kunde göra det”, skriver sociologen Zygmunt Bauman i Auschwitz och det moderna samhället.

God jul och gott nytt människovärdigare år!

3 thoughts on “Apropå Migrationsverket

  1. För en gångsskull håller jag inte med dig. Det handlar om idiotiska handlingar, som måste få konsekvenser (först då kanske idioterna slutar begå dessa handlingar). Empati är något vi lär oss, och som vi tyvärr också kan förlora av olika orsaker. Som du säger, champagne eller inte spelar ingen roll. Men slutar vi uppmärksamma orättvisorna och ifrågasätta varför – hur ska vi då kunna förändras? Frågan är om vi ser vår egen roll. Där verkar vi vara överrens, men inte blir “det onda” mindre för det? I så fall försöker vi ju bara hitta en ursäkt.
    hmmmm, kanske har jag trasslat in mig i orden nu… men tack för en bra post 🙂 och hoppas att du har haft en skön helg.

  2. jaha. jasså, nyx. är empati något vi lär oss. då är kanske ondskan eller idiotin helt medfödda egenskaper. jag läser j-f steiners bok om treblinka och de färres mod att göra uppror. så svåra frågor… är det inte ondskan vi sakta men säkert övar in under vår uppväxt. alla fulländar inte konsten, men tar gärna chansen när den erbjuds. bland dessa räknas även jag, jag var en mycket läraktig student. kyss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *