Vardagsrasismen blir mer öppen

Träffade en gammal bekant idag eftermiddag på Willy’s i kön till kassan. Han var sur på mig för att jag inte velat låta honom hjälpa mig med vårt kafé. Han hade flera gånger bett om att göra det och jag tackade och tackade nej till erbjudandet.
Han tyckte att jag aldrig skulle bli rik och framgångsrik vilket jag gick med på och accepterade, förklarade att pengar inte är det primära i mitt liv så länge jag mår bra och trivs med det.
Mitt neutrala icke-konfrontativa bemötande provocerade honom ännu mer. Han började förklara för mig att vi asiater inte riktigt förstår han europén (han kommer ursprungligen från Ungern) och därför inte riktigt passar in här i det Sverige.

Att jag passar in här eller inte tyckte jag var mitt eget problem och inte hans. Lev ditt eget liv och skit i mitt, sa jag till honom.
Men han höll inte med. Om folk inte tycker om mig borde jag åka tillbaka hem till Iran tyckte han.
Om han tycker om mig eller inte har ingen betydelse i mitt liv förklarade jag för honom.
Synd att det inte är som i Ungern här, sa han, för då skulle folk slänga ut mig från landet med en gång.
Du tänker på fascisterna som öppet marscherar där? Är du stolt över det?

Det här var en del av vår diskussion, han på ett lägre volym och jag på en högre men ändå sansat. Han var berusad bör tilläggas.
Han ville fortsätta med sin rasistiska utskällning och jag sa att det räckte och att jag inte ville prata mer med honom, med mycket hög röst den här gången och mycket bestämt så att han förstod att han inte kan fortsätta, “inte med den tonen!” försökte han med, jag upprepade det jag hade sagt en gång till, “håll käften!” sa han och försvann ur affären.

Jag funderade efteråt på det han sa om “asiater” och europér och om att jag är oönskad i Sverige och får åka hem. Han syftade onekligen på rasisternas och fascisternas frammarsch i Europa och våra egna som har blivit valda in i Riksdagen.
Det är inte första gången jag hör en äldre invandrad man från Europa som pratar i de banorna. Senast var det ett par månader innan valet då jag mötte en itaienare skryta om att hans far hade varit fascist och krigat med Mussolini, att sverigedemos var riktiga svenskar och vi som delade flygblad mot dem hade inget att göra här och borde åka hem.
Jag blir förvånad och upprörd när en bekant pratar i de termerna. Hade han varit yngre och starkare hade han försökt med att slå mig. Det såg jag i hans ögon när han bad mig hålla käften och gick sin väg till slut.

_______________
Andra bloggar om: rasism, vardagsrasism, sverigedemos, fascism

One thought on “Vardagsrasismen blir mer öppen

  1. Ja, där slog du verkligen huvudet i rasismens spik. Jag tror det finns ett tydligt samband mellan den negativa debatten kring invandring och integration, känslor av hopplöshet och demokratisk stagnation.
    Kanske hans tips att flytta till ”Asien” inte var så dumt? Det finns givetvis väldigt många problem här i Östasien, framförallt med miljön. Det är också ohämmat kommersiellt. Men kulturscenen växer exponentiellt. Demokrati och kritisk debatt är under stark utveckling; till och med i länder som Kina (som ju annars betraktas som ganska hopplöst). Framförallt, det är en ganska befriande frånvaro av utbredd smutsig identitetsdebatt. Denna ökade öppenhet har skapat hopp om en bättre framtid för många unga.
    Nu var ju vännen berusad, men det kanske var det som gjorde att han visade vad han verkligen tyckte? Det är också min erfarenhet att europeiska invandrare från 60- och 70-talen (mina egna föräldrar är ju finska) kan bära på väldigt starka rasistiska föreställningar.
    Det är intressant att denna grupp inte ”assimilerat” den officiella svenska synen på rasism som något starkt negativt. Integrationen förr kanske inte var så bra? (Eller om man nu vill kalla det för assimilation.) Eller är det ett tecken på att man faktiskt assimilerat svenska rasistiska underströmmar? Här har de som klagar på dagens integrationsproblematik något att fundera på. Detsamma gäller de som menar att Sverige inte alls har problem med rasism och kolonialt tänkande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *